Breng de flow terug in je ouderschap!

Merk je weleens dat je wil (hoopt) dat je kind luistert, aan je verzoek voldoet en haar gedrag verandert? Dat je wacht en probeert geduld te hebben totdat je boodschap aan komt? Dat je hoopt op een “Ja, mama”? Dat je jezelf probeert te troosten met “ook dit gaat weer voorbij” en straks is hij groter en zal het anders zijn?

Als je je ooit radeloos hebt gevoelt, misschien volkomen hopeloos, dan ben je niet de enige! We zijn er allemaal weleens geweest: maar wachten, smeken  en hopen dat ons kind luistert en veranderd, bang om iets te “forceren”. En ja, geduld is fijn, maar wanneer wacht je te lang?

Wanneer er flow is in je ouderschap, stroomt het en is “geduld” bijna niet een vraag of uitdaging. Ontploffen en dreigen gebeurt dan ook minder. Worstel je dus met geduldig blijven, dan is er dus geen flow in je ouderschap, dan loopt het stroef, stagneert het, loopt het vast. Dus als je je zo hopeloos voelt, dan weet je dat je vast zit.

En hier is het ding: we verwachten dat onze kinderen meewerken en dat zij dus de flow terugbrengen. Maar kinderen zijn kinderen en kunnen jou niet helpen de flow terug te brengen! Dus als je kind niet mee werkt, niet luistert en jij voelt dat je je geduld gaat verliezen; wat ga je doen? Op je tanden bijten of uitvallen?

Of kies je een andere weg? Voordat je flow kan ervaren met je kind, moet je in verbinding zijn met je kind. Dat betekent niet dat je als een robot altijd maar geduldig of blij bent, maar “op je tanden bijten” of “uitvallen” zijn in ieder geval tekenen dat je niet in verbinding bent. Dat je voelt dat je vast zit in de situatie en geen andere uitweg ziet.

En je hoeft niet altijd flow te ervaren in je ouderschap, maar het is wel fijn als je meer flow KUNT ervaren wanneer je dat wilt. Dat je er voor kunt kiezen en uit het vastzitten kunt stappen als je dat wilt. Dat je ziet dat je keuzes hebt en dat er andere wegen zijn! Je voelt je niet meer zo hopeloos en boos en meer in je kracht. Zodat je die lieve moeder kan zijn die je wilt zijn en die je eigenlijk ook bent!! Want dat ben je!

 

 

 

Wat meer verbinding met je kinderen geeft

Ik merk het keer op keer bij ouders waar ik mee werk. Wanneer je in verbinding met je kind kunt zijn is er meer flow. Maar hoe krijg je dat nu voor elkaar? In eerste instantie door meer verbinding met jezelf. Wanneer je je blij voelt met jezelf, kun je ook blijer zijn met je kind en voel je je minder wanhopig. En je kind voelt dat ook! Die wil niet er tegen in gaan, maar op die stroom mee gaan. Die voelt dat je in verbinding met jezelf bent, je blij met jezelf bent. Je kind voelt dat het ‘volgen’ van mama of papa leidt tot meer verbinding, plezier en liefde. En wie wil die hand nu niet grijpen als die aangereikt wordt? Je staat niet op je tanden te bijten, raakt niet moedeloos, wordt niet boos of gefrustreerd! In plaats daarvan kun je KIEZEN of deze worsteling de weg is die je wilt volgen met je kind. En ja jij kunt dat ook. Ook al voel je je op dit moment radeloos!

 

Hoe weet je of je uit verbinding bent met jezelf?

Je gevoel vertelt je dat. Je voelt je rusteloos. Je ontploft of hebt moeite om je geduld te bewaren. Je bent in verbinding als je duidelijk weet wat jouw behoeften zijn en of ze vervuld zijn. En als je de keuze kunt ervaren dat je dingen kunt veranderen en uit de situatie kunt te stappen. Het gaat dan om de keuze of jij wil blijven wachten of dreigen tot je kind actie onderneemt OF de keuze om zelf aan het roer te gaan staan!

Want zolang jij blijft wachten op je kind en hopen dat je boodschap (vriendelijk, smekend, dreigend of schreeuwend) aan gaat komen en je kind je uit jouw lijden gaat verlossen, maak je eigenlijk geen keuze en sta JIJ niet aan het roer van jouw geluk. En ik heb hier niet over autoritair ouderschap waarin jij alles voor je kind bepaald! Zeker niet. Maar ik heb het wel over aan het roer staan van je eigen geluk en de flow in je gezin; weten hoe je in verbinding met jezelf komt EN weten hoe je in verbinding met je kind komt. Tools om je kind te motiveren, vanuit verbinding.

En als je in de modus zit waarin je wacht, dreigt, smeekt.. dan laat je je kind aan het roer staan van jouw geluk en de flow in je gezin. Je denkt dan misschien dat je geen andere opties hebt dan geduldig wachten of boos worden op je kind; dan lijkt je kind de oorzaak van jouw misere. Dan lijkt het of je kind lastig is, verwend, vervelend, egoïstisch.. en geen rekening met anderen houdt en jij geen controle over je kind hebt. En dat is zo’n hopeloos gevoel! Dan kun je nog maar 2 dingen doen: hopen dat je kind verandert of je kind dwingen om te veranderen.

Maar je kind doet niet iets verkeerd. Die denkt niet aan jou en wat goed voor jou is en hoe ze rekening kan houden met jouw gevoelens. Die ziet jou als de volwassene die voor zichzelf kan zorgen. Maar ja.. dat is soms lastig, wanneer je niet goed weet hoe! En dan heb ik het niet over goed eten of goed slapen. Ik heb het over iets dat dieper gaat. Overtuigingen, hoe we omgaan met al onze gevoelens en behoeften.

Dus voel je dat je overgeleverd bent aan de situatie en vast zit? En dat je je soms zo hopeloos, boos en gefrustreerd voelt? Dan ben je waarschijnlijk nit in verbinding met jezelf. En kinderen reageren daar op. Zij voelen haarfijn aan wanneer jij in balans bent en in verbinding met jezelf. En daarom werkt het niet om maar uiterlijk te proberen geduldig te zijn, op je tanden bijten, of met dreigen en boos worden. Vooral wij vrouwen hebben dit soort gedrag geleerd; geduldig te wachten, geen actie te ondernemen, onszelf opzij te zetten en begripvol te zijn. Maar op deze manier gaan we juist uit verbinding en raken we juist geduld, kalmte, begrip en flow kwijt.

Dus..

Als je eenmaal meer verbinding met jezelf voelt, zal je merken dat je je zoveel sterker en meer in balans voelt in je ouderschap! En ja je kunt kiezen om niks te doen. Nog jaren hetzelfde te blijven doen, zoals je het altijd hebt gedaan. Deze andere weg heeft inderdaad een leercurve en vergt dat je even je aandacht investeert. Dat je eerlijk naar binnen bij jezelf gaat kijken, jezelf niet meer voor de gek houdt. Maar.. de verbinding, blijdschap en kalmte is uiteindelijk een win voor jezelf en voor je kind! En je hebt er uiteindelijk zoveel meer aan als je weet hoe je dit kan bereiken; ook buiten je ouderschap!

Klinkt moeilijk of bijna onmogelijk? Dat is het niet! De eerste stap is beseffen hoe jij met je tijd en je leven omgaat: op dezelfde manier dingen aanpakken en steeds weer vast komen te zitten, of naar de kern en de wortel gaan; met een heldere, frisse blik er naar leren kijken. Andere tools in leren zetten. Want zolang je blijft wachten, blijf je het plezier en de flow maar uitstellen, hopend dat het magischerwijs op een dag verandert! Maar je hoeft niet maar te wachten tot je kind door “een fase” heen is. Je kunt zelf stappen nemen en verandering in jezelf en je leven aanbrengen!

En dan bedoel ik niet door te doen alsof je geduldig bent of druk bezig te gaan met een nieuwe sport of hobby; dat werkt vaak maar even! Wat structureel werkt is om (denk)patronen van binnen te gaan veranderen. Dat betekent op onderzoek uit gaan. Dat betekent uiteindelijk dat je jezelf meer gaat verzorgen, liefde geven, je grenzen beter kennen, wat je wel en niet wilt en hoe je meer in lijn met je hart kunt leven. In andere woorden: blij zijn met jezelf en je leven. En ja LEVEN, niet overleven!

Als je wat stappen zelf thuis wilt maken heb ik hier een online mini cursus van een paar dagen waar je GRATIS aan deel kunt nemen! Als je de exacte stappen wilt weten hoe je uit de worsteling kunt stappen en het zat bent om het zelf uit te vogelen, als je in je kracht wilt komen, je kalmer en blijer wilt voelen, en met je kind wilt communiceren vanuit die kracht, zodat je kind je ook echt kan horen, kom dan eens naar een workshop geduld & Balans!

Heb je vragen of opmerkingen? Leuk om van je te horen! Mail me gerust hier!

 

slaapcoach

Over de auteur:

Hi! Mijn naam is Chris Muller, MSc, BTA. Ik ben psychologe, counselor in de Transactionele Analyse, Aware Parenting-instructeur (level 2)en moeder. Ik geef Aware Parenting workshops en 1-op-1 begeleiding. Met veel liefde help ik je in het respectvol omgaan met kinderen en jezelf. Het is mijn passie dat jij meer plezier en meer verbinding met je kind en met jezelf ervaart! Xx

 


GRATIS BOEKENGIDS

12 boekentips + uitleg
voor bijna alle ouderschaps-uitdagingen
met alternatieven voor:
time-outs, belonen of slaaptraining 
e-book Free Resource Guide on Parenting Books

PLUS! Updates & Tips in je inbox!