10 tips om kalm te blijven

We hebben als ouders vaak veel aan ons hoofd. Het voelt soms overweldigend en alsof we niet altijd de controle hebben. En soms wordt het allemaal even te veel. Bij deze 10 kleine reminders voor het heetst van de strijd! Onderaan de pagina kun je het gratis uitprinten of downloaden als poster voor op je koelkast!

1. Stop met doen

STOP jezelf. Stop. Loop naar een andere kamer en haal adem. Het geeft je net genoeg tijd om naar stap 2 te gaan!

2. Geef jezelf extra tijd

Geef jezelf een extra 5 of 10 minuten. Simpel. Ja, je komt te laat. Maar het haalt de stress weg waardoor je jezelf ruimte geeft om met creatieve oplossingen te komen. En waarschijnlijk arriveer je ook nog sneller en soepeler, dan wanneer je probeert om nog op tijd te komen. Want wat is het waard .. 5 minuten op tijd en met ruzie? Of 5 minuten later en verbonden, genoten van het moment en in liefde? Je leeft maar 1 keer.

3. Relativeer

Nu je 5 minuten extra hebt.. Bedenk je dat je kind gisteren nog een baby was en morgen alweer op kamers gaat. Vraag je af: Hoe urgent is het probleem nu echt dat het NU opgelost moet woren en niet over 5 minuten, over een paar uur, over een dag, een week…?

4. Geniet

Bedenk dat er een dag komt dat je dit zult missen. Denk aan de ouden van dagen eenzaam in het bejaardentehuis. Ja ook deze chaos!

5. Ontspan

Voel je lichaam. Kijk of je je lijf kunt ontspannen waar het gespannen voelt. Rek je armen. Strek je benen. Spring op en neer.

6. Vertraag

Vertraag. Doe de dingen langzamer. Het vertraagt je ademhaling en hartritme en maakt je rustiger.

 

7. Kijk naar je kind

ZIE je kind. Niet het tijdelijk vervelende monster dat jouw plannen in de war gooit. Zie jouw kleine hart en ziel daar voor je ogen, datzelfde kind waar je zo van geniet als het een ijsje eet, rent in de zomerzon, speelt in het water. Datzelfde kind. Zie haar. Zie hem. KIJK!!! Ze zijn weg voordat je het weet.

8. Hou op perfect te zijn

Give yourself a break en leg de lat effe zo’n 10 km lager. Zo. Dus.. 1 wasje vandaag gedraaid? Hoera! Vier het! Beloon jezelf met een kop thee of sushi. Met een lage lat ziet het er opeens een stuk rooskleuriger uit, niet?

9. Zie het als een oefening

Zie ALLES in het ouderschap als een oefening. Een spel. Een uitdaging voor groei.

10. Wees lief voor jezelf

Bovenal! Wees lief voor jezelf. Vergeef jezelf. Wees mild. Je doet wat je kan. Ook als dat niet zo lijkt. Met je hele shit, al je taken, je bagage, je emoties, je fitheid, je financiën, je to do list, de mensen om je heen.. Je doet je best!

PRINT
VOOR OP JE KOELKAST!

Download gratis, direct, zonder e-mail
Jouw lijstje als reminder voor op je muur!

VOOR MAMA’S


VOOR PAPA’S

 

 


Over de auteur:

Chris Muller, MSc, BTA. is psychologe, Aware Parenting-instructeur (level 2) en regio-coordinator Nederland, counselor en coach in de Transactionele Analyse en moeder. Al 10 jaar support ze ouders. Ze geeft de Aware Parenting Opleiding, trainingen, online cursususen en 1-op-1 begeleiding. Met veel liefde helpt ze jou met je kinderen EN met jou en het kind in jezelf. Het is haar passie dat jij authentiek kunt opvoeden, zodat jij meer plezier en meer verbinding met je kind EN met jezelf ervaart!


 

GRATIS BOEKENGIDS

12 boekentips + uitleg
voor bijna alle ouderschaps-uitdagingen
met alternatieven voor:
time-outs, belonen of slaaptraining 

PLUS! 

Updates & Tips in je inbox!