Nee je moet lief doen!

Wapens. Agressie. Geweld. Vooral als moeders zijn we vaak zo bang voor deze krachten bij onze kinderen. Met de beste bedoelingen proberen we het te stoppen, te beheersen, te vertellen dat het niet “lief” is en dat we willen dat ons kind “lief” doet, omdat we hopen dat onze kinderen (en met name onze zonen!) niet zullen opgroeien tot gewelddadige mensen (mannen) die anderen later in hun leven pijn zullen doen.

Soms verbieden we daarom speelgoedwapens in huis of verbieden we het kijken naar tekenfilms die geweld verheerlijken, bang dat dit het verkeerde voorbeeld aan onze kinderen geeft.

Maar het is niet de aggressie, de woede of het geweld van een kind dat ervoor zorgt dat ze als volwassenen, als mannen, later destructief gedrag vertonen. Het is de REPRESSIE en het ontkennen van die gevoelens en “neigingen”, die daar toe kunnen leiden.

Natuurlijk kunnen we kinderen vertellen welk gedrag we graag willen zien, maar daarbij zien we het belangrijkste over het hoofd en hebben we geen ruimte gegeven aan de onderliggende gevoelens en behoeften, die het gedrag veroorzaken.

Dus in plaats van te proberen gevoelens van woede en machteloosheid, die onder agressief gedrag en geweld zitten, in onze kinderen proberen in te perken en te onderdrukken door te focussen op het stoppen van het gedrag, wil ik je voorstellen om deze gevoelens te accepteren, naar buiten te begeleiden en je kind een gezonde uitlaatklep te bieden voor zijn of haar gevoelens.

Zo kunnen kinderen deze gevoelens veilig verkennen en leren hoe ermee om te gaan, in plaats van te leren zichzelf daarvoor te veroordelen en het te onderdrukken.

Een van de manieren om hier ruimte aan te geven, is door speciale vormen van spel te gebruiken.

Wil je daar graag meer over weten? Dan nodig ik je uit voor  mijn 8-weekse online cursus De Geheime Taal van Spel. hierin krijg je spel-tools om kinderen een gezonde en veilige uitlaatklep voor hun gevoelens als boosheid en machteloosheid te bieden. Nieuwsgierig naar meer? Of ook mee doen? KLIK HIER

 

 


Over de auteur:

Chris Muller, MSc, BTA. is psychologe, Aware Parenting-instructeur (level 2) en regio-coordinator Nederland, counselor en coach in de Transactionele Analyse en moeder. Al 10 jaar support ze ouders. Ze geeft de Aware Parenting Opleiding, trainingen, online cursususen en 1-op-1 begeleiding. Met veel liefde helpt ze jou met je kinderen EN met jou en het kind in jezelf. Het is haar passie dat jij authentiek kunt opvoeden, zodat jij meer plezier en meer verbinding met je kind EN met jezelf ervaart!


 

GRATIS BOEKENGIDS

12 boekentips + uitleg
voor bijna alle ouderschaps-uitdagingen
met alternatieven voor:
time-outs, belonen of slaaptraining 

PLUS! 

Updates & Tips in je inbox!