12 Tips om Veilig samen te slapen met je baby

In het vorige artikel noemde ik een aantal voordelen van co-slapen, het samen slapen met je baby. Er zijn echter wel wat dingen waar je op moet letten, wil je ook veilig samen slapen. We horen af en toe in het nieuws dat een baby is gestorven doordat het samen sliep met zijn ouders. Vaak is het dan onveilig gebeurd. Zo is een bank bijvoorbeeld geen goede plek om samen met je baby op in slaap te vallen.

Het is ook handig om te weten dat co-slapen een breed begrip is. Het omvat het samen slapen met je kind in bed, maar ook het samen slapen in een kamer. Een wiegje dat mooi aan sluit aan het bed (een co-slaper) is ook een optie en is bijna altijd veilig.

Maar hoe doe je dat nou, veilig samen slapen met je baby? In dit artikel geef ik 12 tips hoe je dat kunt doen. Let wel op dat als je samen wilt gaan slapen met je baby, je je vooraf goed in leest in boeken, omdat mijn artikel slechts een samenvatting is.

1. GEEN KIEREN & GATEN

Het aller-aller-belangrijkste: zorg dat er geen kieren en gaten zijn waar je baby tussen kan verdwijnen; bijvoorbeeld tussen het matras en de muur, het matras en de kast of in het midden van het bed. Je baby kan er gedurende de nacht tussen schuiven. Ook naar het hoofdeinde toe. Dus zorg dat je matras een flink stuk van de muur af staat.

2. minimum aan dekens & Kussens

Als je je baby in bed neemt, zorg dan dat ze niet kan verdwijnen onder een dikke deken of onder een dik kussen. Vouw je deken daarom om tot jouw heuphoogte en zorg dat je baby genoeg vrije ruimte heeft. Houdt je zelf eventueel warm met een vest, maar zorg dat het niet te groot is en dan te los zit, want dan kan je baby alsnog er in verdwijnen. Zorg om dezelfde reden dat er geen knuffels in bed liggen. Let op dat je kussen wat steviger is: bijvoorbeeld een kersenpit kussen.

3. SOBER BLIJVEN

Wanneer je medicatie, kalmeringsmiddelen, verdovende middelen, drugs of alcohol op hebt moet je absoluut niet met je kind in bed gaan slapen, omdat je dan niet meer alert bent op de aanwezigheid van dit kleine persoontje naast je. Zorg dus dat je sober bent.

4. ZIEKTE

Wanneer  je te ziek bent en merkt dat je niet meer helder bent, is het veiliger om je kind niet in bed te nemen maar in een co-slaper naast het bed te laten slapen. Ook als je vermoeider bent dan normaal of echt oververmoeid, dan slaap je te diep en kun je beter niet je kind in bed nemen.

5. Temperatuur

Niet te koud, niet te warm. Als je samen slaapt met je baby in een bed of vlak bij elkaar, en borstvoeding geeft, dan wordt de baby al op natuurlijke wijze door jouw lichaam warm gehouden. Als het te warm is, of je nu co-slaapt of niet, kan dat voor baby’s de kans op SIDS verhogen. Als je dichter bij elkaar slaapt, moet je dus zorgen dat je baby niet te warm gekleed is en de verwarming niet te hoog staat.

6. MATRAS OP DE GROND

Om je bed zo veilig mogelijk te maken, zou je idealiter je matras op de grond kunnen leggen zodat je baby geen grote val uit bed kan maken. Dit zorgt er ook voor dat je baby niet uit bed kan schuiven en vast kan komen te zitten tussen eventuele spijlen van het bed.

7. STEVIG MATRAS

Simpel: of je kind nu in zijn eigen bedje of bij jouw in bed slaapt, zorg dat het matras stevig is en niet te zacht zodat je baby zich er niet in kan verstikken.

8. BORSTVOEDEN

Als je geen borstvoeding geeft, is het veiliger om je baby in een co-slaper naast je te nemen dan in bed te nemen. Borstvoedende moeders en baby’s worden regelmatig ‘s nachts wakker en zijn ingespeeld op elkaars subtiele signalen en aanwezigheid, waardoor moeders zich ook in hun slaap bewuster zijn van de aanwezigheid van de baby naast hen in bed.

9. NIET ROKEN

Als je hebt gerookt tijdens de zwangerschap, als je rookt na de bevalling of als je partner rookt, kun je beter niet samen met je kind in een bed gaan slapen. Een veilige co-slaper naast het bed is dan een veilige oplossing.

10. Overgewicht

Als een van de ouders of verzorgers last heeft van overgewicht is het beter om de baby niet in bed te nemen, maar in een bedje (co-slaper) naast het bed te laten slapen. Overgewicht kan namelijk diepe kuilen in het matras veroorzaken waar de baby in kan rollen. Als de moeder borstvoeding geeft en zorgt dat het matras stevig genoeg is om geen kuilen te veroorzaken, kan dit soms het overgewicht compenseren.

11. Huisdieren in de mand

Zorg dat huisdieren in hun eigen holletje, mandje of plekje liggen, als het maar niet in bed is waar de baby ligt.

12. Lang haar in een knotje

Lang haar kan in het gezicht van je baby komen. Zorg dus dat je haar in een knotje zit, zodat het niet je baby’s mond of neus kan bedekken.

Dit zijn 12 tips om veilige samen te slapen met je baby. Kijk goed wat bij jouw familie past. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je met 2 volwassenen in bed ligt, maar er niet beiden voor kiest om jullie baby in bed te nemen. Doe het dan niet. Ook als een van jullie zich weinig verbonden voelt met de baby, dan is het veiliger om je kindje te laten slapen in een co-slaper naast je bed. Wat je ook kiest, ik ben heel benieuwd hoe het jullie vergaat!

Meer lezen?

Wil je meer tips en alle ins en outs van samen slapen weten? Lees dan het boekje “Sleeping With Your Baby” van Professor James McKenna die al decennia lang wetenschappelijk onderzoek doet naar het samen slapen van ouders en kinderen.

Vragen?

Merk je dat jouw kind steeds vaker ‘s nachts wakker wordt? Of heeft hij of zij moeite met het naar bed gaan? Dan is de Baby Workshop misschien iets voor jou. Niet alleen gaan we aan de slag met slaap, maar ook met eten, huilen en kindjes die niet meer zonder de draagzak lijken te kunnen.

 

 

 

 


Over de auteur:

Chris Muller, MSc, BTA. is psychologe, Aware Parenting-instructeur (level 2) en regio-coordinator Nederland, counselor en coach in de Transactionele Analyse en moeder. Al 10 jaar support ze ouders. Ze geeft de Aware Parenting Opleiding, trainingen, online cursususen en 1-op-1 begeleiding. Met veel liefde helpt ze jou met je kinderen EN met jou en het kind in jezelf. Het is haar passie dat jij authentiek kunt opvoeden, zodat jij meer plezier en meer verbinding met je kind EN met jezelf ervaart!


 

GRATIS BOEKENGIDS

12 boekentips + uitleg
voor bijna alle ouderschaps-uitdagingen
met alternatieven voor:
time-outs, belonen of slaaptraining 

PLUS! 

Updates & Tips in je inbox!