Wanneer kun je het beste aan kinderen beginnen?

Interview met Nu.nl

Wanneer kun je het beste aan kinderen beginnen?

Zondag is het Moederdag en daarom vraagt NU.nl zich af: wanneer ben je lichamelijk en geestelijk het best in staat om kinderen te krijgen?

Als je puur kijkt naar de leeftijd, dan geldt bijna over de gehele linie dat jong kinderen krijgen beter is. Maar wees ook weer niet té jong, benadrukt Eva Pajkrt, hoogleraar verloskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

“De kans op een hoge bloeddruk neemt toe naarmate de vrouw ouder wordt, evenals de kans dat de moederkoek loslaat tijdens de zwangersschap. Daarnaast is de kans op ruim bloedverlies bij iemand boven de veertig ruim twee keer zo groot dan bij iemand die rond de 25 is.”

En mocht je op de natuurlijke manier willen bevallen: de kans om vaginaal te bevallen neemt langzaam af naarmate de vrouw ouder wordt en hoe ouder de vrouw, hoe groter de kans op een keizersnede.

Toch hebben vrouwen die vóór hun twintigste moeder worden volgens Pajkrt ook kans op gezondheidsrisico’s. “De kans op vroeggeboorte is dan groot. Die is 50 procent hoger dan bij iemand tussen de twintig en 29 jaar.” De kans op een vroeggeboorte daalt als een vrouw in de twintig is, maar stijgt weer wanneer een vrouw de dertig passeert, zegt Pajkrt. “Dit geldt ook voor het krijgen van een te klein kind, die kans is bij zowel de zeer jonge als de oudere moeder verhoogd. Al met al is zwanger worden tussen je twintigste en 29e biologisch gezien het meest ideaal.”

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de kans op zwangerschap na je 29e afneemt. In Nederland worden vrouwen gemiddeld voor het eerst moeder wanneer zij 29,8 jaar zijn, blijkt uit cijfers over het jaar 2017 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bootcamp

Biologisch gezien is het dus beter om op jongere leeftijd een (eerste) kind te krijgen, maar zijn jongere vrouwen ook sociaal en psychisch in het voordeel? “Ouderschap is net een bootcamp en daarmee de beste therapie die je kunt krijgen”, zegt Chris Muller, werkzaam als psycholoog en Aware Parenting-instructeur. “Je wordt enorm met je eigen beperkingen en gevoelens geconfronteerd.”

>>> LEES HIER HET HELE ARTIKEL OP NU.nl


GRATIS BOEKENGIDS

12 boekentips + uitleg
voor bijna alle ouderschaps-uitdagingen
met alternatieven voor:
time-outs, belonen of slaaptraining 
e-book Free Resource Guide on Parenting Books

PLUS! Updates & Tips in je inbox! 

Wanneer kun je het beste aan kinderen beginnen?