FILM-REVIEW In Utero

Iedeereen heeft het er over. Dit mag ik niet missen, dacht ik! En gisteren heb ik kunnen zien of mijn verwachtingen uitkwamen.

Ok misschien heeft nog niet iedereen het er over, maar.. bijna iedereen in de geboorte wereld. Het gonst er rond: de documentaire “IN UTERO”, over het leven van een baby in de buik en de invloeden die de baby dan al vormen.

En ik was dus bloed-nieuwsgierig naar deze film! Dus ook ik ben geweest, samen met een lieve vriendin die ook met moeders werkt. 

Dus.. hoe was de film?

De film snijdt een voor mij zo belangrijk onderwerp aan. Het verhaalt over wat precies de invloed van stress op de feutus in de baarmoeder is en hoe dat proces werkt. En ook wat de impact is van de maatschappij op de feutus in de buik.

De film laat diverse experts aan het woord, onder andere de bekende doctor Gabor Mate die veel over de medicalisering van onze kinderen heeft geschreven (vooral m.b.t. ADHD, maar ook astma en andere ziektes). 

Ik vond het fijn dat de film niet alleen sprak over we wetenschap van de psychologie, maar zich ook begaf  op het veld van de neurologie en epigenetica. 

Ik vond hem heel compleet, voor zo’n groot en breed onderwerp. De film ging daardoor voor mijzelf niet genoeg de diepte in en gaf me dus helaas geen nieuwe inzichten (en dat miste ik wel een beetje), maar ik vond wel veel herkenning en hij resoneerde voor een groot deel. Ik ben vooral heel erg blij dat er een professionele film uitgekomen is over dit belangrijke thema, want dit thema gaat me aan het hart. 

Het onderwerp is 1 van de belangrijke redenen waarom ik doe wat ik doe: ouders de support, tools en inzichten bieden om de keten van pijn en twijfel te kunnen doorbreken en hun kind te kunnen helpen met een sterk gevoel van liefde en vertrouwen van binnen, te laten opgroeien.

Zodat een kind weet hoe het kan helen van stress en de pijn van het leven. Zodat het in gezondheid kan opgroeien. 

 

Vormgeving

Ik merkte trouwens ook wel dat ik niet alleen daar zat als mens, moeder, Psycholoog of Aware Parenting-instructeur, maar eigenlijk ook nog als documentaire regisseur. 

Vanuit dat oogpunt vond ik het jammer dat de muziek wat te Amerikaans ingezet werd: steeds weer veel emotie in de kijker afdwingend, in plaats van ruimte te geven om zelf te ervaren. Aan de andere kant kan dat ook heel lekker zijn soms, om even de tranen vrij te laten rollen.

Verfrissend vond ik de analogieën en inbreng van populaire blockbuster films en hoe die eigenlijk het verhaal van onze vroege jeugd vertellen, dat opgeslagen ligt in ons onbewuste.

 

Kortom.. 

Al met al: wie hem nog niet heeft kunnen zien, ga hem zien! Hij draait nog een paar keer op verschillende plekken in het land (maar niet overal en niet continu!). Dus klik hier om te kijken welke data deze film bij jou in de buurt draait!

En ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe jij het vond! Mail je me?

Bekijk de trailer hier:

in-utero2

 

slaapcoach

Over de auteur:

Hi! Mijn naam is Chris Muller, MSc, BTA. Ik ben psychologe, counselor in de Transactionele Analyse, Aware Parenting-instructeur (level 2)en moeder. Ik geef Aware Parenting workshops en 1-op-1 begeleiding. Met veel liefde help ik je in het respectvol omgaan met kinderen en jezelf. Het is mijn passie dat jij meer plezier en meer verbinding met je kind en met jezelf ervaart! Xx

GRATIS BOEKENGIDS

12 tips + uitleg
voor bijna alle ouderschaps-uitdagingen
e-book Free Resource Guide on Parenting Books
met alternatieven voor:
time-outs, belonen of slaaptraining 

PLUS! Updates & Tips in je inbox!
Vul hieronder je e-mail adres in
en check je inbox!