Als je kind maar niet wil luisteren

Heb je je ooit afgevraagd waarom je kind soms maar niet luisteren wil en het soms zoooo moeilijk is om je geduld te bewaren bij je kind?

Zoals bijvoorbeeld wanneer je kind zich niet aan wil kleden opdat jullie naar buiten kunnen gaan. En na enkele liefdevolle pogingen, wordt het een strijd om je kind te overtuigen zich om te kleden. Je voelt misschien na een tijdje dat je geen andere keus meer hebt dan in te grijpen door je strenge stem op te zetten of haar een beloning voor te houden.

Of misschien wil je haar wensen respecteren en laat je haar onaangekleed rondlopen, waarbij je het hele plan om naar buiten te gaan maar opgeeft, ook al had je echt zin of moest je eigenlijk echt de deur uit. En misschien heb je het nog niet opgeven en blijf je toch maar uitleggen dat je echt wilt dat ze zich aankleed.

Wat je ook kiest…

Wanneer je het gedrag van je kind wilt veranderen, maar wat je ook allemaal probeert, het gedrag van je kind wil maar niet veranderen, dan kan het op een gegeven moment een innerlijke strijd worden om je “lieve moeder geduld” te bewaren. Het lijkt dan alsof de plaat blijft hangen. En ja, die plaat blijft ook hangen op deze manier. En dus kom je niet verder.

Waarom wil je kind niet luisteren?

Heb je wel eens onkruid gewied? Als je alleen de blaadjes er uit trekt, komt het plantje binnen no time terug. Je moet het plantje dus bij de wortels behandelen. En zo is het ook met kinderen en hun gedrag:

Op momenten dat geduldig blijven met je kind voor jou voelt als een uitdaging en je in een worsteling terecht komt, kan het zijn dat je alleen maar gericht bent op het veranderen van het zichtbare gedrag van jouw kind (de blaadjes van het onkruid) en niet gericht bent op de oorzaak van dat gedrag (de wortels van het onkruid).

Gedrag is namelijk nooit zomaar gedrag, in tegenstelling tot wat sommigen je graag willen doen geloven. We zijn mensen, complexe dieren met complexe motivaties. We zijn nooit alleen maar ons gedrag. We hebben redenen voor ons gedrag en ook al lijken die niet altijd begrijpbaar, ze zijn er wel. Dus als we alleen maar gedrag proberen te veranderen, komen we er vaak niet. We moeten gaan kijken naar het WAAROM van dat gedrag. Waarom gedraagt een kind zich zoals het zich gedraagt?

Waarom kijken naar de reden van niet luisteren?

Als je het lastig vindt om te zien dat er een diepere oorzaak onder het gedrag van je kind ligt, beperkt dat je tot het gedragsniveau. En op dat niveau kun je dan ook alleen reageren. Wanneer je dus de dieperliggende oorzaak niet ziet, wanneer het je niet duidelijk is wat je kind probeert te communiceren naar jou, dan kan het echt een uitdaging zijn om je geduld te bewaren. Dan is “vervelend gedrag” slechts “vervelend gedrag” en blijft het steeds maar weer de kop opsteken. Je kind wil maar niet luisteren en dan moet jij steeds harder op treden, totdat je merkt dat je staat te schreeuwen of je kind in een time-out zet.

Stel je even iets heel anders voor. De band van je fiets. Hij is plat binnen 5 minuten elke keer dat je met je fiets op pad gaat. Je probeert om de band weer op te pompen of misschien om de band steeds weer te plakken. Tot je op een dag realiseert dat het tijd is om een ​​kijkje te nemen naar wat er werkelijk aan de hand is met die band en waarom hij elke keer weer binnen 5 minuten plat is ondanks alles wat je probeert. Is de band versleten? Veroorzaakt het wiel problemen? Zit er een hobbel in je straat die je band steeds weer lek maakt? Je gaat zoeken naar de oorzaak. En zo werkt het met kinderen ook.

Niet luisteren? Hoe kun je weer verder?

Wanneer je kind niet luisteren wil, stop dan eerst met je kind te overtuigen om het anders te doen. Neem een momentje. Want helaas communiceren kinderen de oorzaak van hun gedrag meestal niet naar ons in directe, duidelijke taal, maar juist alleen maar in een ‘zeuren’, hangen, slaan, bijten en weigeren om mee te werken. En als je dan mist wat je kind probeert te communiceren via haar gedrag, dan zal ze blijven proberen om die boodschap over te brengen door middel van haar methode: haar ‘wan’gedrag. Dus blijft ze drukken op jouw buttons en niet luisteren, niet in staat zijn om te luisteren. Dus als je dat blijft proberen, en je kind wil maar niet luisteren, dan kan het op die momenten een grote uitdaging worden om op een liefdevolle, geduldige manier op je kind te blijven reageren.

Dus als je je geduld wilt opbouwen, dan is een essentiële stap om te stoppen met je kind te overtuigen om zich anders te gedragen en je focus te verschuiven naar de oorzaak: wat probeert je kind te communiceren over wat er leeft in hem?

De diepe oorzaak van niet luisteren en ‘wan’gedrag

..is genesteld in de binnenwereld van je kind, zijn behoeftes, gevoelens en gedachten. Misschien voelde jouw kind zich net moe. Of voelde hij zich boos over een vriendje die duwde op school. Of misschien heeft ze behoefte aan contact, maar laat ze dat merken door te slaan. Wat de reden ook is, wanneer je kan zien dat ze probeert om haar innerlijke wereld te communiceren via haar gedrag, dan kan dit opeens een heel ander licht werpen op het gedrag. Hierdoor zul je jouw kind beter gaan begrijpen en zul daardoor je geduld beter kunnen bewaren. Kom je er niet uit? Zoek je persoonlijke begeleiding? Boek dan een gratis introductie consult met mij om te kijken of we een match zijn!

 

 


Over de auteur:

Chris Muller, MSc, BTA. is psychologe, Aware Parenting-instructeur (level 2) en regio-coordinator Nederland, counselor en coach in de Transactionele Analyse en moeder. Al 10 jaar support ze ouders. Ze geeft de Aware Parenting Opleiding, trainingen, online cursususen en 1-op-1 begeleiding. Met veel liefde helpt ze jou met je kinderen EN met jou en het kind in jezelf. Het is haar passie dat jij authentiek kunt opvoeden, zodat jij meer plezier en meer verbinding met je kind EN met jezelf ervaart!


 

GRATIS BOEKENGIDS

12 boekentips + uitleg
voor bijna alle ouderschaps-uitdagingen
met alternatieven voor:
time-outs, belonen of slaaptraining 

PLUS! 

Updates & Tips in je inbox! 

Photo Paul Bence