5 tips om minder te worstelen met aankleden

Een veelgehoorde strijd.. kinderen die weigeren om zich aan te kleden. En natuurlijk AL-TIJD net als je haast hebt in de ochtend.

Waar komt die worsteling elke keer toch vandaan? Aankleed-strijd van kinderen heeft niet altijd, maar regelmatig wel te maken met de ruimte die wij hen geven. Wanneer kinderen ervaren dat ze onder tijdsdruk staan en  geen vrijheid in hun kledingkeuze hebben, dan kan dit hun weerstand voor het aankleden oproepen. Bovendien, als kinderen zich niet fijn voelen in hun kleren, kunnen ze zich ook minder fijn voelen gedurende de dag en dat merk je dan aan hun onrustige of tegenwerkende gedrag.

Hoe kun je dus zorgen dat je kinderen meer ruimte en keuze en minder druk ervaren? Hieronder 5 tips om uit de worsteling rondom aankleden te kunnen stappen.

1. Zelf aankleden

Sommige kinderen laten zich liever aankleden door hun ouders. Dit kan zijn uit een diepe behoefte aan meer contact of veiligheid. En dat is dan ook prima. Maar er zijn ook kinderen die zichzelf eigenlijk liever aan zouden kleden, maar waarvan wij ouders het liever doen. Misschien omdat het sneller gaat, een kind het niet zelf lijkt te kunnen of omdat we willen zorgen dat ons kind er schoon en netjes bij loopt. Hoe is dat voor jou? Laat jij je kind wel of niet zelf aankleden? En waarom?

Je kunt eens kijken of je je kinderen meer autonomie kunt geven in het aankleden, door zichzelf aan te kleden. Hoe gaat dat? Vind je kind het fijn? Dit kan de worsteling ‘s ochtends verminderen. Kinderen kunnen zich al vanaf heel jonge leeftijd aankleden; mijn zoon was 3.5 jaar. Door middel van spel hebben wij hem op die leeftijd geholpen om zichzelf aan te kleden.

 

2. Zelf outfits bepalen

Sommige kinderen geven niets om hoe ze er uit zien en vinden het prima als jij iets uit kiest, anderen willen alles zelf bepalen. Het kan zijn omdat ze bepaalde kleding aan willen die ze er leuk uit vinden zien, maar ook kan het te maken hebben met hoe de stof voelt op hun huid of hoe het model zit om hun lichaam. Is het zacht? Is het flexibel? Kan ik er lekker in spelen? Prikt het? Zit het te strak?

Net als wij, willen kinderen zich lekker in hun vel voelen en dus lekker in hun kleding. Wanneer ze zich comfortabel voelen in hun kleding, kan het ook zijn dat ze zich minder onrustig en geïrriteerd voelen gedurende het aankleden en gedurende de dag.

Kijk of dit iets is wat jouw kind ligt. Sommige kinderen geven er meer om dan andere. Dit kun je al met hele jonge kinderen doen, door ze een keuze te geven uit 2 kledingstukken en ze die voor te houden.

Mijn zoontje wil heel erg graag zelf zijn outfits kiezen en ja, hij heeft ook wel eens zijn broek binnenstebuiten naar school aan gehad. En sommige t-shirts vind ik niet mooi, maar doorgaans ben ik onder de indruk van zijn kleurrijke combinaties. Ook merk ik dat hij vaak zachte stoffen uitkiest, die lekker zitten. En hij vindt het leuk om zijn kleding uit te zoeken! Als je vermoed dat jouw kind ook graag zelf zou willen kiezen, dan kun je dit eens proberen want het kan de aankleed-strijd aanzienlijk verminderen!

3. Zelf kleding kopen

Laat je je kind kleding kiezen uit de winkel of maak jij altijd de selectie? Probeer je je kind een kant op te sturen, als het al wat ouder is? Kijk eens of je je kind zelf kunt laten kiezen wat het graag wil dragen. Je kunt je kind naar meerdere winkels mee nemen of online laten kiezen of zelf een selectie aandragen als ze wat jonger zijn.

Ook met gekregen kleding kun je dit doen: je kunt ze laten aangeven welke kleren ze uit de stapel willen hebben. En soms kan het zijn dat ze iets eerst niet mooi vinden en wanneer je het even opbergt en een tijd later weer vraagt, ze het met plezier aantrekken. Het voordeel is dat ze ontzettend blij zijn met hun kleding en er naar uit kijken om het aan te trekken! Dit kan de worsteling met aankleden verminderen.

Soms zijn we misschien bang dat onze kinderen door anderen op hun kledingkeuze beoordeeld zullen worden. We zullen dit misschien willen voorkomen en zorgen dat ze niet alles dragen wat ze maar leuk vinden. Maar als we stilstaan hierbij, dan is de vraag in hoeverre we dit willen controleren? In hoeverre willen we dat onze kinderen hun eigen smaak aan de kant zetten om te conformeren aan anderen? In hoeverre willen we graag dat onze kinderen hun eigen ontdekkingsreis maken in wat ze mooi vinden en wat niet, zodat ze hun eigen mening kunnen vormen? Kan het zijn dat wat ze willen soms misschien eigenlijk best kan, maar dat wij bang zijn dat ze geplaagd worden of bang zijn dat we er als ouders op worden aangekeken? Op de foto zie je mijn zoontje met een van zijn favoriete broeken; een broek met vlinders… van de meisjesafdeling. Hoe zou jij je hierbij voelen?

4. Leg kleding ‘s avonds al klaar

Wat de kleding-worsteling in de ochtend kan verminderen is om de kleding de avond van tevoren al (samen) uit te zoeken en klaar te leggen. Zo heb je niet ‘s ochtends discussies over “waar dat ene T-shirt is, wat in de was zit” (Jaja, die discussies hebben we allemaal). Sommige kinderen hebben bovendien tijd nodig om te kijken wat ze graag aan zouden willen en willen dat graag op hun gemak doen. Dat gaat natuurlijk niet als we haast hebben in de vroege ochtend.

De dochter van de bekende auteur Alfie Kohn trok haar kleren voor de volgende dag zelfs ‘s avonds aan en sliep er in! Het uitkiezen van de kleding naar de avond tevoren plaatsen, kan je enorm veel tijd, twijfel en frustratie in de ochtend besparen. En nou ja.. als er dan toch een keertje een ander t-shirt aan moet, tja.. dat is dan ook niet zo erg.

5. Sta iets eerder op

Niet mijn favoriet, maar eerder op staan geeft wel meer rust, zowel voor mij als mijn kind. We weten allemaal; wanneer we zelf gehaast zijn en onder stress staan omdat we te laat zijn en ergens op tijd moeten komen, dan worden we er niet geduldiger en creatiever op. En die stress spiegelt meestal ook weer terug in onze kinderen, die dan meestal ook in de contramine gaan.

Dus als we onszelf ietsie pietsie meer tijd geven in de ochtend (en het kan al genoeg zijn om 10-15 minuten eerder op te staan), kan dit een wereld van verschil maken. Zo hebben we misschien tijd om die koffie te drinken waardoor we wakkerder zijn of net iets meer ruimte voelen voor onze kinderen wanneer ze niet mee willen werken met aankleden of treuzelen. Wanneer wij zelf meer tijd en minder druk ervaren in de ochtend tijdens het aankleden, dan kunnen we ook meer ruimte geven aan onze kinderen op dat moment. En dat voelen ze! Daardoor kan de druk van de ketel gaan en kan de worsteling minder worden.

Tot slot

Ik ben benieuwd! Wat kom jij tegen bij de kleding-struggles? Laat me hier weten wat voor jou de grootste worsteling is en of je de tips hebt toegepast! Ik ben benieuwd hoe het gaat! Leuk om van je te horen!

Ik wens je een fijne ochtend toe!

 

 

 


Over de auteur:

Chris Muller, MSc, BTA. is psychologe, Aware Parenting-instructeur (level 2) en regio-coordinator Nederland, counselor en coach in de Transactionele Analyse en moeder. Al 10 jaar support ze ouders. Ze geeft de Aware Parenting Opleiding, trainingen, online cursususen en 1-op-1 begeleiding. Met veel liefde helpt ze jou met je kinderen EN met jou en het kind in jezelf. Het is haar passie dat jij authentiek kunt opvoeden, zodat jij meer plezier en meer verbinding met je kind EN met jezelf ervaart!


 

GRATIS BOEKENGIDS

12 boekentips + uitleg
voor bijna alle ouderschaps-uitdagingen
met alternatieven voor:
time-outs, belonen of slaaptraining 

PLUS! 

Updates & Tips in je inbox!